Ei pelkoa, ei tästä mitään leivontablogia ole tulossa. Ajattelin nyt kuitenkin laittaa tänne tämän yhden reseptin, koska a) onpahan jossain tallessa, b) Suomesta tuntuu löytyvän aika vähän luumupiirakkareseptejä yleensäkään ja c) varsinkaan yhtään luumu-toscapiirakan reseptiä en ole netistä löytänyt (ja d) tää oli tosi hyvää!).
Tämän luumupiirakan tarina on nyt se, että näin Citymarketissa luumuja tarjoushintaan 0,89e/kg. Mulle tuli heti mieleen, että noistahan voisi lähiaikoina vaikka leipoa jotain, kun ei ole tullut mitään pitkään aikaan leivottua. Googlailin siis vähän ohjeita, mutta en löytänyt oikein mitään kivaa. Suomessa ei taideta luumuja kovinkaan paljon käyttää leivonnassa (paitsi meillä sinä syksynä, kun äiti toi ystävänsä kanssa Virosta auton takakontillisen luumuja ja meillä syötiin luumuhilloa niin paljon että mä en sitä halunnut enää nähdäkään, varsinkaan kääretortun välissä). Kysäisin sitten reseptejä saksalaisilta ystäviltäni, koska muistan että ainakin Wienissä mainostettiin joka kahvilassa alkusyksystä Zwetschgenkuchenia. Sain kaksi reseptiä, perinteisemmän rahkavoitaikinatyyppisen muruilla ja sitten tämän "Zwetshgenkuchen einmal anders"-reseptin. Nimestä siis voi päätellä jo, että ei sitä perinteistä vaan jotain muuta.
Ja kyllä tämä muuten olikin hyvää! Kuvasta voi huomata, että tummui ehkä päältä pikkasen liikaa, mutta ei haitannut onneksi makua. Alunperin tarkoitus oli, että kutsuttaisiin joku kaveri kylään syömään tätä, mutta lopulta ei raaskittu vaan syötiin piirakka kahdestaan kolmessa päivässä! Tapani tykkäsi tästä erityisesti vaniljajätskin kanssa, mutta toisaalta tuo toscapäällyste on sen verran makea, että se voi olla joillekin jo liian imelää.
Tässä siis suomennettu ohje ja käyttämäni desimitat. Ohjeen mukaan tämä on tarkoitettu 28 senttiseen vuokaan, mutta meillä oli vaan n. 25 senttinen. Tuli siis vähän paksumpi, muttei meitä ainakaan haitannut.
Luumu-toscapiirakka
500gr luumuja (käytin niitä violetteja, pitkiä luumuja jotka on nyt halpoja, ostin n.600gr kivineen)
4 munaa
150 gr = n.1,7 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
175gr = n.2,7 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 gr voita
0,5 dl kuohukermaa
Toscatäyte:
75gr voita
75gr = vajaa desi sokeria (sokeri loppui kesken, joten laitoin 0,5dl ja enemmän hunajaa)
2 rkl hunajaa
1/2 tl kanelia
25gr = n.0,4 dl vehnäjauhoja
125 gr mantelilastuja (ostin Pirkan 100gr:n pussin, riitti ihan ok)
Pese luumut, poista kivet ja paloittele luumut (jätin aika reiluiksi palasiksi). Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää osissa muna-sokerivaahtoon. Lisää varovasti sulatettu voi. Lisää lopuksi kerma.
Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan ja kaada luumut päälle. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.
Täyte: Lämmitä voi, sokeri, hunaja ja kaneli kattilassa. Sekoita joukkoon jauhot ja mantelilastut, anna kiehua hetki. Levitä massa esipaistetun piirakan päälle. Paista 200 asteessa jälleen n.15 minuuttia.
Kannattaa ehdottomasti kokeilla nyt kun luumut on halpoja (tällä hetkellä näytti olevan 1,60e/kg). Tästä tykkää nimittäin varmasti nekin, joilla yleensä on ennakkoluuloja luumujen suhteen! Ja tää vois myös toimia omenan kanssa hyvin, kun tässä on tuota kaneliakin.
(Muina kuulumisina kerrottakoon, että me saatiin oma saunavuoro! Tämä on harvinaista, koska tän talon saunavuorot on varattu perheasunnoille ja me sinnitellään toistaiseksi tässä yksiössä. Yksiöasukkaat saa normaalisti vaan peruutusvuoroja, mutta kun Tapani meni selittämään tilanteen PSOASin toimistoon, niin saatiin oma! Se on tiistaisin klo 19-20. Ei ehkä ihanteellisin aika, mutta meitä ei haittaa, kunhan päästään vihdoin säännöllisesti saunomaan!)
tiistai 24. elokuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
I'm so glad you liked the caked, and am happy to see, that it was no problem to translate and bake it. :) I always bake it in a 30cm baking pan, and it works fine as well.
VastaaPoistaLove,
Mari
Ei ole piirakka liian tumma!Kunnolla kypsä piirakka maistuu aina paremmalta ja säilyykin paremmin(ellei heti syödä!),kun liian vähän paistettu!Mutakakku tekee poikkeuksen,muut leivonnaiset kannattaa kypsentää reilusti.
VastaaPoistaÄiti